نصب درز انبساط

سازه‌ها برای اینکه بتوانند در بهترین حالت باقی بمانند نیازمند استفاده از برخی از المان‌ها در ساختار خود هستند. به طور مثال، درجه حرارت یکی از مواردی است که می‌تواند سازه‌ها را در معرض انبساط و انقباض قرار دهد. اگر برای این مسئله راهکاری در نظر گرفته نشود، به زودی ساختمان‌ها از بین می‌روند و خطر ریزش سازه‌ها وجود دارد. یکی از روش‌ها برای جلوگیری از آسیب به ساختمان نصب درز انبساط است. در ادامه تلاش می‌کنیم اطلاعات بیشتری را در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.

چرا باید از درز انبساط استفاده کنیم؟

نصب درز انبساط از خرابی‌های ساختمان در اثر تغییر درجه حرارت محیط جلوگیری می‌کنند. همچنین، این درز اجازه نمی‌دهد بار ساختمان قدیمی مجاور به ساختمانی جدیدی که در حال ساخته شدن است انتقال پیدا کند. به ویژه، زمانی که ساختمان بزرگ باشد و چندین بلوک به یکدیگر اتصال یافته باشند، درز انبساط از آسیب ساختمانی به میزان زیادی جلوگیری به عمل می‌آورد.

نحوه استفاده از درز انبساط

نصب درز انبساز نیازمند پیش‌بینی محلی است که این درز باید قرار گیرد. اگر درز در محل نامناسبی جا داده شود، بی‌شک عملکرد مناسبی نخواهد داشت و همین مسئله آسیب‌های زیادی را به ساختمان وارد می‌کند.

برای اینکه حداقل فاصله از ساختمان و اجزای آن برای نصب درز انبساط سنجیده شود، باید نوع ساختمان، تعداد طبقات ساختمان، نوع مصالح مصرفی و آب‌وهوای محیط مشخص گردد. اگر به این موارد توجه نشود، خطر آسیب‎های جدی به ساختمان وجود دارد. به همین دلیل، تنها یک مهندس عمران آموزش‌دیده می‌تواند این کار را انجام دهد.

نصب درز انبساط

موارد مهم برای استفاده از درز انبساط

مواردی که در نصب درز انبساط باید مد نظر قرار گیرند به شرح زیر هستند:

  • اگر سازه فلزی است و طول آن بیشتر از 50 متر است، باید از درز انبساط استفاده شود. همانطور که می‌دانید فلزات به شدت تحت تاثیر دما قرار می‌گیرند و اگر این فضا برای انبساط وجود نداشته باشد، خطر تخریب ساختمان افزایش پیدا می‌کند.
  • درز انبساط باید قابلیت ارتجاعی داشته باشد تا بتوان فواصل را به خوبی پر کند و بپوشاند.
  • فاصله درز انبساط هرگز نباید با مصالح و ملات پر شود. این مسئله بسیار مهم است و به طور مستقیم بر کارکرد نصب درز انبساط اثر می‌گذارد.
  • زمانی که اسکلت فلزی در حال استقرار است، ستون‌هایی که در مجاورت با درز انبساط قرار گرفته‌اند و به طور موقتی به قطعات فلزی وصل شده‌اند، باید پس از اتصالات بریده شوند تا درز انبساط به طور کامل از قسمت مجاور خود جدا باشد.
  • برای اینکه از برخورد سازه‌ها در ساختمان‌هایی که در مجاورت با یکدیگر قرار گرفته‌اند جلوگیری به عمل بیاید، باید درز انقطاع فضایی در نظر گرفته شود. درز انقطاع در برخی از موارد از جمله مواقعی که زمین لرزه رخ می‌دهد از برخورد دو سازه جلوگیری می‌کند و خسارات را به میزان بسیار زیادی پایین می‌آورد. بهتر است بدانید زمانی که زمین لزره رخ می‌دهد و یا تنشی به ساختمان‌ها وارد می‌شود، احتمال برخورد ساختمان‌های مجاور زیاد می‌شود. به ویژه اگر زمان وقوع این تنش بالا باشد، ساختمان‌ها در تماس با یکدیگر می‌توانند به شدت آسیب ببینند. به همین دلیل، تعبیه درز انقطاع در تمامی ساختمان‌ها امری ضروری و الزامی است.
  • این درزها باید در کل ساختمان امتداد یافته باشند. این مسئله می‌تواند از ساختمان در برابر انبساط محافظت نماید.
  • پوشش‌های که برای این درزها انتخاب می‌کنید باید دارای قابلیت‌های متعددی باشند که از مهمترین آنها می‌توان به مقاومت بالا در برابر رطوبت، دما، فشار و حرارت اشاره کرد.

شاید این مسئله در رابطه با نصب درز انبساط برای شما پیش‌پاافتاده به نظر برسند، اما باید بدانید این موارد بسیار مهم هستند و می‌توانند بر کل ساختمان اثر بگذارند. به همین دلیل، در زمان نصب درز انبساط تمامی این موارد باید مد نظر گرفته شوند.

وجود ترک در بتن و مشکلات ناشی از آن در نصب درز انبساط

اگر در زمان نصب درز انبساط از ترکیب مناسب بتن استفاده نشود، ترک‌هایی در بتن به وجود می‌آید و همین امر زمینه‌ساز بروز مشکلات زیادی می‌شود. به طور مثال، در برخی از شرایط ممکن است در میان درزهای انبساط حالت انقباضی پیش بیاید. اگر ترک‌ها کوچک باشند، در ابتدا مشکل‌ساز نیستند و بسیاری از افراد آنها را نادیده می‌گیرند.

اما اگر این ترک‌ها به مرور زمان بزرگ شوند، ساختمان به شدت تحت تاثیر قرار می‌گیرد و این مسئله می‌تواند باعث بروز ریزش و خسارت‌های بسیار زیادی در کل ساختمان شود. حتی ممکن است به ساختمان و سازه‌های مجاور نیز آسیب‌های جدی وارد شود. به همین دلیل، همواره توصیه می‌شود از بتن‌هایی با کیفیت استفاده شود. از طرف دیگر، باید درزها را آب‌بندی کنید تا بتوانید خطر بروز هر گونه مشکلی را کاهش دهید.

استفاده از پروفیل نامناسب و مشکلات ناشی از آن

یکی دیگر از مواردی که در زمان نصب درز انبساط مشکلات زیادی را به وجود می‌آورد استفاده از پروفیل نامناسب است. پروفیل‌هایی که در درز انقطاع به کار برده می‌شوند انواع بسیار متنوعی دارند و شما باید با توجه به سازه خود بهترین گزینه را انتخاب نمایید. همچنین، این پروفیل باید از جنس آلومینیوم باشد.

سخن پایانی

تا به اینجا تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در مورد نصب درز انبساط در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که متوجه شده‌اید درز انبساط باعث می‌شود ساختمان‌ها در برابر شرایط آب‌وهوایی ایمن شوند و دیگر گرم و یا سرد شدن بیش از حد هوا به ساختمان‌ها و سازه‌های فلزی و بتنی آسیب وارد نمی‌کند. باید بدانید این کار نیازمند دانش و تخصص بسیار زیادی است و شما باید از یک شرکت متخصص بخواهید این کار را برای شما انجام دهد.

 
 
صدرا پل

gumba